ruud-jansen-geld-werk-ontworsteling
Zakelijk

Wat zou ik met dat geld moeten doen?

“Je kunt altijd gewoon je huis verkopen, je hebt altijd de keus om niet mee te doen aan datgene waar jij niet aan mee wilt doen. Het enige dat je nodig hebt is dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt en met wat er is.”

Bam. Even slikken als ik Ruud dat hoor zeggen. Mijn vrouw en ik hebben dit jaar een nieuwbouwhuis gekocht, een tweekapper en ja, we moeten allebei werken om de hypotheek te betalen. Gelukkig houden mijn vrouw en ik allebei van ons werk. Maar toch, wat een dappere keus om niet mee te doen aan het ‘arbeidsproces’ en niet meer te werken voor geld, zoals Ruud. Ik zou de vooroordelen die ik denk te zullen ontmoeten niet durven te trotseren.

ruud-jansen-geld-werk-ontworsteling
Ruud

“Het is niet zo dat mensen het hardop zeggen waar je bij bent, dat je moet werken voor je geld en dat je mee moet doen. Nog nooit heeft iemand dat tegen mij gezegd. Je voelt het alleen de hele tijd, het hoort zo. Het is overal aanwezig.”

Ruud heeft niet altijd onbetaald gewerkt, integendeel. Hij weet het niet meer precies uit zijn hoofd maar zijn pensioenfonds wel: Van 1986 tot 1990 voltijds, van 1990 tot 1994 vier dagen per week en van 1994 tot 2006 drie dagen per week. Twintig jaar in de technische installatiebranche. Zo lang en veel heb ik überhaupt nog niet gewerkt met mijn zesendertig lentes.

“Het is niet zo dat ik mijn werk niet leuk vond of zo, ik hou van lekker sleutelen. Dat doe ik nog steeds in de Repair Cafés hier in de buurt. Ik begon me steeds meer af te vragen of ik nog wel aan de luxe consumptiemaatschappij wilde bijdragen. En als ik thuis kwam voelde ik me niet voldaan. Alsof het toch een beetje voor niks was geweest, al dat harde werk.”

Toen Ruud en en zijn vrouw hun huis kochten in de jaren ’80 hadden ze afgesproken om het huis zo snel mogelijk af te lossen, zodat ze later vrij konden leven. Binnen twintig jaar was het inderdaad afgelost. “Het helpt natuurlijk,” zegt Ruud, “als je lasten vrij laag zijn. Mijn vrouw is ook gewoon altijd blijven werken dus we doen het met één inkomen. Geen vetpot met studerende kinderen, maar het kan best.”

Ruud draagt een geruit bloesje, een fleecetrui en een regenjack als jas. Hij heeft een ongestijld baardje en een eenvoudige bril. ‘Waar geef jij dan geld aan uit, Ruud?’ vraag ik. “Af en toe aan een kwalitatief goed stuk gereedschap en een fototoestel. Ik heb verder weinig nodig. Ik draag voornamelijk tweedehands kleren. Als iets kapot gaat maak ik het. Vakantie interesseert me niks. Het geld dat ik bespaar is voor onze kinderen die studeren. Maar geld voor bier krijgen ze niet, hoor. Daar moeten ze maar voor werken en dat doen ze ook.”

Ik zou het zelf ongemakkelijk vinden als mijn vrouw het geld binnenhaalt en ik zou moeten vragen of ik het een of ander zou mogen kopen. Ruud heeft dat niet. “Zo hebben we het afgesproken en dat werkt voor ons. En mijn vrouw gaat lekker wel op vakantie, pas nog naar Marrakech. Prima, daar geniet ze van. En ik heb alle tijd om door te werken aan mijn boek over ‘ego-kracht’ en kan mijn energie besteden aan waar ik echt gelukkig van wordt: meehelpen waar mensen aan duurzaamheid werken.”

Ik vraag hem of hij betaald zou willen worden voor al het werk dat hij nu onbetaald doet en zonder na te denken zegt Ruud: ‘Ik zou niet weten wat ik met dat geld zou moeten doen.”

*

Heb jij ook een ontworsteling te delen? Meld je verhaal dan hier.

Meer weten over De Ontworsteling of ontworstelingen in je mail krijgen? Klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *